De energiescore en energielabel:
wat zijn het en wat geven ze weer?
De energiescore op het EPC is eerst en vooral een theoretisch berekende waarde. Het is dus niet gebaseerd op energiemetingen. Tijdens het plaatsbezoek verzamelt de energiedeskundige alle informatie die nodig is om de energiescore te kunnen laten berekenen volgens een vast en complex rekenmodel.
Het resultaat van die berekeningen is hoeveel primaire energie nodig is om uw pand gedurende het hele jaar op een constante temperatuur van 18 °C te houden, en dat per m² aan verliesoppercvlakte.
Het is dus niet de energie die u kan aflezen op uw gas- of elektriciteitsmeter, want iedereen gebruikt zijn verwarming (of koeling) op een andere manier. Bovendien gaat het om primaire energie, ofwel de energie die aan de bron (elektriciteitscentrale) nodig is om 1kWh elektriciteit op te wekken. En op het EPC wordt die energie dan nog eens weergegeven per m² aan (warmte)verliesoppervlakte.
In België is het wettelijk vastgelegd dat om 1 kWh elektriciteit op te wekken, er 2.5 kWh energie (in welke vorm dan ook) nodig is. Dat betekent dat een elektriciteitsverbruik (volgens de meter) van 1000kWh, eigenlijk 2500kWh heeft gekost aan de bron. Voor gas geldt dit niet, daar is de primaire energie gelijk aan de geproduceerde energie.
Vergelijk de energiescore dus nooit met de gegevens uit jouw elektriciteits- en/of gasfactuur.
Het energielabel is sinds 2017 de standaard om de energiescore van een gebouweenheid eenvoudig aan te duiden, met de letters A+, A, B, C, D, E en F (van zeer goede tot slechte energiescore). Voor woningen en appartementen staat elk label voor een energiescorebereik van telkens 100 kWh/m². Zo staat label A voor een energiescore tussen de 0 en de 100kWh/m², label B voor een energiescore tussen 100 en 200 kWh/m², enzovoort, tot label F die de slechtste energiescore voorstelt van 500 kWh/m² of meer.
Alle informatie over de inhoud van een EPC voor wooneenheden vindt u hier.
Voor niet-residentiële bestemmingen worden de energielabels op een andere manier bepaald – klik hier voor meer informatie
Een EPC voor gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw vermeld géén energiescore, noch een energielabel. Dit EPC geeft enkel de U-waarden (*) weer van alle delen van de gebouwschil, en eventueel aanbevelingen om deze te verbeteren. Ook vind je er een evaluatie in terug van de eventueel aanwezige collectieve verwarmings- of koelingsinstallatie. Klik hier voor meer informatie.
(*) de U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoezeer een volledige scheidingsconstructie, zoals een wand of een dak, geïsoleerd is. Laat de wand veel warmte door, dan ligt de U-waarde hoog. Is de wand thermisch goed geïsoleerd, dan heeft die een lage U-waarde.
